A kutatómunka!

Kedves blogolvasók!
Végre megszületett, elkészültem egy 2 évig tartó kutatással, ami a sarkantyúról szól. Városunkban nagyon sok olyan gyár, üzem működik, ahol a dolgozók munkavédelmi bakancsot használnak és jelentősen megugrott a sarkantyús, sarokcsont gyulladásos betegek száma. Elkezdtem azon gondolkodni, vajon mi lehet a kiváltó ok, hiszen nem elég csak a betegséget kezelni, de az okot is tudni akartam. Arra jutottam, hogy időm nagy részét annak szentelem, hogy megkeressem az okot.
2 év kutató munka után, biztonsággal állíthatom, hogy mindent tudok a sarkantyú kialakulásáról és a kezelése módjáról. Ezeket a tapasztalatokat osztom meg most veletek.
A sarkantyú kialakulásában sok tényező játszik szerepet.
Általános tanulmányok alapján:
• Talpi fasciák inak és szalagok erős terhelés alatt vannak
• Achilles ín feszülése húzza a sarok felöli pontot
• A szervezet meszes lerakódással bebiztosítja” a terhelt részt.

Testi okok:
• Lúdtalp
• Rossz testtartás
• Gyenge alsó végtag
• Gyenge talp izmok (Talpizom rövidülés
• Sporttal együtt járó túlterhelés

Saját tapasztalataim alapján:
Nőknél:
• Túlsúly
• Fizikai terhelés
• 5-6 méteren belüli munkavégzés (pultos, szalagmunka)
• Munkavédelmi bakancs használata
Férfiaknál:
• Túlsúly
• Fizikai terhelés
• Munkavédelmi bakancs
• 5-6 méteren belüli munkavégzés (szalag mellett, nagyobb gyárak)

A munkám során 100 fő vizsgálatára, kikérdezésére és kezelésére került sor.
Kivétel nélkül mindenki arra panaszkodott, hogy a reggeli felkelés a legrosszabb, így erre a problémára kezdtem el javasolni a reggeli lábtornát, még az ágyban felkelés előtt. A lábfej fel és le feszítésével és a boka körzésével beindítjuk az alsó végtag keringését. A gyakorlatot addig kell végezni, amíg érezzük, hogy a vádli már nem feszül. Így jelentősen lecsökkentjük a fájdalmas elindulást.
A Safe- Laseres kezeléseket elkezdtük, de a kezelések mellet nagyon fontos volt, hogy a láb keringése javuljon és az addigi fájdalom miatt, kényszertartásra kárhoztatott achilles szalagunk megrövidülése is kezelést és segítséget kapjon. Bár a safe-laserrel kiválóan lehet csökkenteni a gyulladást a sarokcsonton, de a Düssledorfi egyetem által kifejlesztett és cukorbeteg számára összeállított lábtorna meglepő eredményt hozott. A gyógyulási idő jelentősen lerövidült. A lábtorna gyakorlatot a youtub-on Tündi lézer lábtorna címen találjátok.
A reggeli torna, az achilles szalag erősítésére szolgáló lábtorna mellett az 500-as infra lézerrel kezeltem a sarokcsont gyulladást, mellette viszont az achilles szalag kezelését is elvégeztem, időnként a 150-es lézert használva.
Amit még tapasztaltam a sarkantyús pácienseknél, hogy sokan azt hiszik, hogy a gyulladásra a jegelés használ. Nos, biztonsággal állíthatom, hogy a meleg vizes és nem forró áztatás sokkal hatásosabb, azoknál az eseteknél, ahol már régóta tartó, vagyis krónikus gyulladásról van szó. Krónikus sarokcsont gyulladás esetén a meleg víz csodákra képes, főleg ha még tornáztatja a lábát is a vízben.
A programban részt vevő 100 fő koronkénti eloszlása a következő volt:
Férfi:                                                                                          Nő:
30-50 év közötti 37 fő, ebből gyógyult 37                          30-50 év közötti 35 fő, ebből gyógyult 35
50-70 év közötti 18 fő, ebből gyógyult 18                          50-70 év közötti 5 fő, ebből gyógyult 5
70 év fölötti 0 fő ????????????????                                          70 fölötti 5 fő, ebből gyógyult 5.

Amikor ez a táblázat elkészült, meglepődve tapasztaltam, hogy 70 év fölötti férfi nincs, így elkezdtem kutatni vajon mért nem? Én már csak ilyen vagyok, minden érdekel. 
Felhívtam azt az 5 nénit, aki 70 feletti életkorú volt és elkezdtem nyomozni, vajon náluk mi okozta a sarkantyút.
Arra jutottam, hogy ezek a nénik, minden nap főztek az unokáknak és a konyhában toporogtak sokszor kitaposott papucsokban, amitől minden bizonnyal kialakulhatott a sarokcsont gyulladás.
A 70 év feletti férfiak viszont biztosan nem toporognak a konyhában, ezért közöttük nem is fordult elő ilyen megbetegedés.
Erről a leírásról elkészült egy Power Point bemutató is, amit már nagyon szeretnék előadni. Ez lesz az az előadás, amit úgy fogok majd elmondani, ahogy mindig is vágytam előadni.
Köszönöm a figyelmet!

Közzétéve

9 thoughts on “A kutatómunka!

 1. Benő András Válasz

  Szeretném ha véleményt mondanál akár itt vagy személyesen ,hogy rég óta dagad a jobb bokám és a lábfeje.
  Nem állitom ho.sgy sarokcsont problémám lehet szerétném ha meg néznéd és véleményt mondanál . előre is köszönöm.

  • Hrabovszkiné Tündi Post authorVálasz

   Drága András!
   Úgy vélem, mindenképpen rendbe tudjuk tenni a bokádat.

 2. Kéry Imréné Válasz

  Kedves Tünde! ha megengedi a közvetlen megszolitást előre is köszönöm. A Lurdy házban tegnap hallgatott előadás számunkra rendkivül értékes volt. ASafe Lézert /500.-as/ 2017.03hó óta használom eredményesen .A tegnapi előadáson hallottak ismeretében legalább 50% eredményesebben tudom a jövőben használni.

  • Hrabovszkiné Tündi Post authorVálasz

   Kedves Irénke!
   Szívből örülök, hogy segíthettem. Továbbiakban is számítok megtisztelő figyelmére.
   Üdvözlettel: Tündi

 3. Kéry Imréné Válasz

  Az elöző levél még nem volt befejezve rossz helyre kattintottam elnézést kérek 80 év felett ez már előfordul Üdvözlettel Kéryné Irén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.