Befagyott váll syndroma!

Kedves blogolvasók!

Mai témánk a befagyott váll, mit is jelent ez tulajdonképpen:

Befagyott váll esetében a betegségnek négy stádiumát különítjük el. Az első szakaszt erős fájdalom jellemzi, amely 3 hónapig tart (pain szakasza). A fájdalom erős, ezért a páciens nem mozgatja a vállát, karját. A 3-tól a 9. hónapig tart a befagyás (freezing = gyulladásos fázis – Rowe) folyamatának jellegzetes klinikai képe, amelyet fájdalom és mozgásbeszűkülés kísér. A 9-14. hónap  között a már befagyott (frozen = korlátozott mobilitás stádiuma) váll stádiumáról beszélünk, ahol jelentős mozgásbeszűkülést találunk. Az „olvadás” (thawing) már a gyógyulás szakasza, ami a 15-től 24. hónapig tart. Ekkor a mozgásterjedelem beszűkülése gyakran megmarad.

Férjem esetében már az első stádiumban elkaptuk a problémát és a kezelés útjára léptünk. Elkezdtük a lézeres kezeléseket, kiegészítve ultrahang kezeléssel, amit a nyak vállöv, felső háti szakasz területére végeztem. Tekintve, hogy fájdalma nem volt, igyekeztünk arra a területre fókuszálni, ahol a mozgásterjedelem kiterjesztése volt a cél. kb. 3 hét, heti 3 kombinált kezeléssel a mozgásterjedelem, az erő visszatért a karjába.

Mi történik egy ilyen probléma esetében, a páciens nehezen tudja a karját emelni, erőtlen lesz, itt még nincs fájdalom. A páciens heteket vár, hogy orvoshoz menjen befagyott vállával. Erős fájdalom jellemzi ezt a stádiumot.  Majd amikor már a fájdalom is becsatlakozik a mozgás hiánya miatt, orvost keres magának. Mint tudjuk, 2-3 hónap is eltelik, mire időpontot kap. Itt már a befagyott váll harmadik fázisába lépett a páciens, már egyáltalán nem tudja emelni a karját és a fájdalom a maximumon van. Véleményem szerint a befagyott váll esetében a lehető leghamarabb el kell kezdeni a kezelést, hiszen ha előrehaladott állapotban kezdjük, akkor már előfordulhat, hogy a fájdalom elmúlik, de a mozgásterjedelem beszűkülése megmarad. Lézeres kezelésnél a váll ízületben levő gyulladás megszűnik és a trigger pontok gondos kezelésével és a váll kezelésével megelőzhető a teljes befagyás.

Férjem esetében a kezelést még a fájdalom megjelenése előtt elkezdtük, így a 3 hetes kúra után a karja, válla teljesen rendbe jött. Figyeljünk oda az intő jelekre és igyekezzünk minél hamarabb orvost keresni a diagnózis felállítására, esetleg konzultáljanak velem a lézeres kezelés megkezdéséről. Az idő fájdalmat szül. “Nem mozgatom, mert fáj, fáj mert nem mozgatom!”

Köszönöm, hogy elolvastak!

One thought on “Befagyott váll syndroma!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.