Kedves Ismerőseim!

Most, hogy már az infra lézer itt van a kezemben, bevetjük a nagyágyút a következő betegségre is.

A csípőízület kopása (arthrosis) fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, melyhez társulhat sántítás.

Sok esetben a pihenés, a megfelelő mozgásterápia, a krio szauna és a gyógyszeres kezelés hosszú éveken át mérsékelheti a panaszokat, de bizonyos idő elteltével az egyetlen célravezető megoldás a műtét, vagyis a csípő protézis beültetése.

Kopás esetén az íz felszíneket borító porcfelszín elvékonyodik, az alatta lévő csontréteg megkopik, így az ízületben létrejövő mozgás fájdalmat okoz. Az izmok védekezésképpen megfeszülnek, ezzel csökkentve a mozgásterjedelmet.

A fájdalom fő forrása tehát a feszülő izmok. Az ízületen belül kóros folyadék felhalmozódás, csontszéleken felrakódások keletkeznek, amik még inkább szűkítik a mozgásterjedelmet. A csípőízület kopása létrejöhet 1 oldalon, avagy szimmetrikusan, mindkét oldalon is.

Közismert, hogy a csípőprotézis műtét után rehabilitációra van szükség, arról viszont kevesen tudnak, hogy a műtétet elő is kell készíteni.

A kopással járó fájdalom, és az abból fakadó rossz testtartás miatt csak bizonyos izmainkat használjuk, a csípő körüli izmok egy része elgyengül, elsorvad. A terhelési viszonyok megváltoznak, egyre rosszabb helyen terheljük az amúgy is fájdalmas, kopott ízületünket.

Mint tudjuk, a csípőprotézis műtétre sokszor éveket kell várni, ezalatt a beteg fájdalommal él és szenved azonban az új 500-as lézerrel tudok kezelni olyan betegeket, akik csípőprotézis műtétre várnak, hiszen az INFRA lézer porcépítő hatása segít a fájdalom megszüntetésében és egyes esetekben a műtét is ELKERÜLHETŐ.

Ugyan ez a helyzet a térd ízületnél, ott is elindítja a porcépítő folyamatokat.

Van egy tanulmány, ahol térdízület kopásos betegeknél összehasonították a lézeres kezelés és a gyógyszeres (szteroid mentes-gyulladás csökkentő készítmények = NSAIDS) kezelés hatását. A lézeres csoport 86%-a tapasztalt jelentős javulást, míg a gyógyszeres csoportnál 40%. A legjobb eredményt kombinált terápiával lehet elérni = lézer + megfelelő porcépítő szer.

Mindkét esetben az a véleményem, hogy a comb izmot is kezelni kell, még pedig azért mert a hónapokig tartó fájdalom miatt a beteg kíméli a lábát, kevesebbet használja, így az izmok elsorvadnak.

Ha már megtörtént a műtét, akkor is érdemes a protézises lábon a comb izom kezelése, hiszen a lézer beindítja a sejtépítési folyamatokat, megállítja és visszafordítja a sorvadást a combizomban!

Köszönöm, hogy olvastatok és jó egészséget mindenkinek!