Sziasztok!

A mai blogot ahogy a cím is jelzi, az egyik szomszédom ihlette. Történt ugyanis, hogy segítséget kért tőlem és mivel köszvényes beteg, így biztosan tudok majd rajta segíteni, de először is a szédülését kell kivizsgálni, hogy tudjam honnan kezdjem a kezeléseket, így elküldtem egy ideggyógyászhoz vizsgálatra. Az eredmény után megbeszéljük a további teendőket.

A köszvény az ízületi gyulladás (artritisz) azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysav-szintje okoz (ha a húgysavszint nem is tűnik emelkedettnek, a csökkentése hosszútávon enyhíti a köszvény tüneteit). Intenzív ízületi fájdalom.

A köszvény leggyakrabban a nagy lábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó, és a felső végtagok más ízületeiben is. A fájdalom jellemzően 5-10 napon keresztül tart. Az érintett ízület vagy ízületek megduzzadnak, pirossá és nyomás érzékennyé válnak.

A köszvény férfiaknál gyakrabban alakul ki, de a menopauzát követően, nőknél is fokozódik a gyakorisága. Szerencsére jól kezelhető, mind a köszvényes rohamok, mind a hosszú távú szövődmények (köszvényes csomók, ízületi torzulások) megelőzhetőek.

A köszvényes roham jellegzetes tünetei: A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, és főleg éjszaka kezdődik intenzív ízületi fájdalom formájában.

A köszvény oka az ízület gyulladása, melyet húgysav (urát) kristályok okoznak. A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben előfordulnak továbbá az állati eredetű ételekben, például a belsőségekben (többek közt a májban, a vesében) és az agyban. Tehát vigyázzunk a belsőségek fogyasztásával!

Normálisan a húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Probléma három esetben adódhat:

  • kialakulhat a köszvény, ha a szervezet túl sok húgysavat termel
  • ha a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni
  • illetve ha egyes ízületekben olyan körülmények alakulnak ki, amelyek kedveznek a kicsapódásának

A húgysav mindhárom esetben hajlamos kiválni az ízületekben (apró, tűhegyes kristályok formájában); az első két esetben a vér húgysav-szintje is megemelkedik.

Ez ugyan nem tesz jót az érintett ízületeknek, a köszvényes rohamot azonban, a nagy falósejtek (makrofágok) váltják ki, amikor időről időre megtámadják ezeket a kristályokat.
A betegség megelőzése érdekében, fogyasszunk lehetőleg minél kevesebb belsőséget, kezeltessük a magas vérnyomást és cukorbetegséget, viszont ha már kialakult a betegség a diéta és egyéb életmódbeli változtatás ellenére, az orvosa által felírt gyógyszerek mellett, a lézeres kezelés hatékony lehet az ízületi fájdalmak csillapításánál.
Köszönöm, hogy elolvastatok és jó egészséget mindenkinek!