Kedves blogolvasók!
Végre megszületett, elkészültem egy 2 évig tartó kutatással, ami a sarkantyúról szól. Városunkban nagyon sok olyan gyár, üzem működik, ahol a dolgozók munkavédelmi bakancsot használnak és jelentősen megugrott a sarkantyús, sarokcsont gyulladásos betegek száma. Elkezdtem azon gondolkodni, vajon mi lehet a kiváltó ok, hiszen nem elég csak a betegséget kezelni, de az okot is tudni akartam. Arra jutottam, hogy időm nagy részét annak szentelem, hogy megkeressem az okot.
2 év kutató munka után, biztonsággal állíthatom, hogy mindent tudok a sarkantyú kialakulásáról és a kezelése módjáról. Ezeket a tapasztalatokat osztom meg most veletek.
A sarkantyú kialakulásában sok tényező játszik szerepet.
Általános tanulmányok alapján:
• Talpi fasciák inak és szalagok erős terhelés alatt vannak
• Achilles ín feszülése húzza a sarok felöli pontot
• A szervezet meszes lerakódással bebiztosítja” a terhelt részt.

Testi okok:
• Lúdtalp
• Rossz testtartás
• Gyenge alsó végtag
• Gyenge talp izmok (Talpizom rövidülés
• Sporttal együtt járó túlterhelés

Saját tapasztalataim alapján:
Nőknél:
• Túlsúly
• Fizikai terhelés
• 5-6 méteren belüli munkavégzés (pultos, szalagmunka)
• Munkavédelmi bakancs használata
Férfiaknál:
• Túlsúly
• Fizikai terhelés
• Munkavédelmi bakancs
• 5-6 méteren belüli munkavégzés (szalag mellett, nagyobb gyárak)

A munkám során 100 fő vizsgálatára, kikérdezésére és kezelésére került sor.
Kivétel nélkül mindenki arra panaszkodott, hogy a reggeli felkelés a legrosszabb, így erre a problémára kezdtem el javasolni a reggeli lábtornát, még az ágyban felkelés előtt. A lábfej fel és le feszítésével és a boka körzésével beindítjuk az alsó végtag keringését. A gyakorlatot addig kell végezni, amíg érezzük, hogy a vádli már nem feszül. Így jelentősen lecsökkentjük a fájdalmas elindulást.
A Safe- Laseres kezeléseket elkezdtük, de a kezelések mellet nagyon fontos volt, hogy a láb keringése javuljon és az addigi fájdalom miatt, kényszertartásra kárhoztatott achilles szalagunk megrövidülése is kezelést és segítséget kapjon. Bár a safe-laserrel kiválóan lehet csökkenteni a gyulladást a sarokcsonton, de a Düssledorfi egyetem által kifejlesztett és cukorbeteg számára összeállított lábtorna meglepő eredményt hozott. A gyógyulási idő jelentősen lerövidült. A lábtorna gyakorlatot a youtub-on Tündi lézer lábtorna címen találjátok.
A reggeli torna, az achilles szalag erősítésére szolgáló lábtorna mellett az 500-as infra lézerrel kezeltem a sarokcsont gyulladást, mellette viszont az achilles szalag kezelését is elvégeztem, időnként a 150-es lézert használva.
Amit még tapasztaltam a sarkantyús pácienseknél, hogy sokan azt hiszik, hogy a gyulladásra a jegelés használ. Nos, biztonsággal állíthatom, hogy a meleg vizes és nem forró áztatás sokkal hatásosabb, azoknál az eseteknél, ahol már régóta tartó, vagyis krónikus gyulladásról van szó. Krónikus sarokcsont gyulladás esetén a meleg víz csodákra képes, főleg ha még tornáztatja a lábát is a vízben.
A programban részt vevő 100 fő koronkénti eloszlása a következő volt:
Férfi:                                                                                          Nő:
30-50 év közötti 37 fő, ebből gyógyult 37                          30-50 év közötti 35 fő, ebből gyógyult 35
50-70 év közötti 18 fő, ebből gyógyult 18                          50-70 év közötti 5 fő, ebből gyógyult 5
70 év fölötti 0 fő ????????????????                                          70 fölötti 5 fő, ebből gyógyult 5.

Amikor ez a táblázat elkészült, meglepődve tapasztaltam, hogy 70 év fölötti férfi nincs, így elkezdtem kutatni vajon mért nem? Én már csak ilyen vagyok, minden érdekel. 
Felhívtam azt az 5 nénit, aki 70 feletti életkorú volt és elkezdtem nyomozni, vajon náluk mi okozta a sarkantyút.
Arra jutottam, hogy ezek a nénik, minden nap főztek az unokáknak és a konyhában toporogtak sokszor kitaposott papucsokban, amitől minden bizonnyal kialakulhatott a sarokcsont gyulladás.
A 70 év feletti férfiak viszont biztosan nem toporognak a konyhában, ezért közöttük nem is fordult elő ilyen megbetegedés.
Erről a leírásról elkészült egy Power Point bemutató is, amit már nagyon szeretnék előadni. Ez lesz az az előadás, amit úgy fogok majd elmondani, ahogy mindig is vágytam előadni.
Köszönöm a figyelmet!