Lajos 1959 ben született 62 éves. 1996-ban 37 évesen diagnosztizálták nála a Bechterew kórt. A betegség olyan degeneratív kórkép, mely a gerincoszlopot alkotó csigolyák közti ízületek gyulladásos állapotával, majd ezen ízületek elmeszesedésével, s emiatt fokozódó mozgáskorlátozottsággal jár.
Az első tünet a pihenéskor, éjszaka jelentkező deréktáji fájdalom, esetleg reggeli ízületi merevség, ami azonban még kimozgatással megszűnik. Az idő előrehaladtával a fájdalom erősödik, felfelé terjedve a gerincoszlop egyre nagyobb szakaszát érinti, súlyosabb esetben ráterjed a mellkas üregére is, jelentősen korlátozva a légző mozgások kitérését. Végül a folytonos gyulladást felváltja az ízületek elmeszesedése, totálisan megszüntetve annak minden irányú mozgathatóságát. Az ízület körül eredő, tapadó izmok kóros rövidülései kényszertartáshoz, s állandósuló fájdalomhoz vezethetnek.
Lajosnál is ezek a tünetek jelentkeztek. Orvosai elmondták, hogy a betegség nem gyógyítható, stabilizálható és rendszeres tornával fizioterápiás kezelésekkel szinten tartható és esetleg fájdalom mentes időszak is elérhető.
Lajos rendszeresen járt úszni, otthon tornázott és a fizioterápiát is fél évente igénybe vette. Ultrahangos kezelést kapott végig a gerincére, ami a 15 alkalom után 1-2 héttel eredményezett javulást. Ez az állapot 2-3 hónapig meg maradt, de azután újra kezdődött.
Lézeres kezelést kezdtem a gerincére, a gerinc melletti izmokra a nyaki résztől elindulva, egészen derékig. Egyik oldalon az 1800-as másik oldalon az 500-as infra lézert használtam. A gerinc egyes szakaszain közvetlenül a gerincre is rátettem az 1800-as infra lézert.
Lajos elmondása alapján a következő reakciókat tapasztalta:
Már az első alkalom után a hason fekve végzett tornánál sokkal közelebb tudta tenni az állát a földhöz. A fájdalmai 10-es skáláról lecsökkentek 5-ösig. Így a torna is könnyebben kivitelezhető volt.
A következő alkalmak után is folyamatos jelentős javulást tapasztalt. A különböző tornagyakorlatokat egyre könnyebben tudta elvégezni. A napi rutinfeladatok is fájdalmatlanokká váltak. A torna közbeni idegi fájdalmak, bordaközi fájdalmak is teljesen megszűntek. Így a torna elvégzése is fájdalmatlanná vált. Meglepően gyorsan reagált a lézeres kezelésre. Elmondása szerint sokkal hatékonyabbnak érzi a lézeres kezelést, mint az ultrahangos kezelést. Masszőrhöz is rendszeresen jár, a kolléganő elmondta, hogy sokkal lazább és jobban masszírozható az izomzat, mint eddig bármikor.
Lajos a 13.-dik kezelésnél elmondta, hogy hanyatt fekve a feje 1996 óta nem ért le a földre. Most le tudja tenni. Fantasztikusan jó eredmény. Elmondta még, hogy a gerince, az izmai a mozgás határon fájdalmas volt, így sokszor a tornát sem tudta rendesen végezni. A 10.-dik kezelés után a gerince a mozgás határon sem fájdalmas már. Feszül, de nem fájdalmas. A tornát maradéktalanul és fájdalom mentesen el tudja végezni.
A 15.-dik alkalommal elmondta, hogy fájdalmai teljesen megszűntek, sem a torna közben, sem a napi rutinfeladatok elvégzése közben egyáltalán nem érez fájdalmat. Mozgásterjedelme jelentősen kiterjedt, így a torna utáni fájdalmai is megszűntek.
20 alkalom után arra az eredményre jutott, hogy bár csak hamarabb kezdte volna a lézeres kezelést, hiszen a hatások sokkal eredményesebbnek bizonyultak, mint fizioterápiás kezelésnél.
Köszönöm, hogy elolvastatok!