Sziasztok kedves blogolvasók!

Megint itt vagyok, és végre egy másik bőrbetegségről is tájékoztatni tudlak titeket.

 A herpesz vírus I-es típusával történő fertőzés a bőrön (ajakherpesz, herpes labialis) és nyálkahártyákon (szájüregi herpesz) jelentkezik.
A herpeszt okozó herpes simplex vírusnak (HSV) mai tudásunk szerint nyolc alcsoportja létezik, amelyek emberben betegséget okozhatnak.
Ezek közül két fajta a legelterjedtebb: a HSV I és a HSV II altípusok, melyek az ajakherpeszt is okozzák. Az első esetben az elsődleges fertőzés általában már a kora gyermekkorban megtörténik. A második herpeszvírus-típus esetén az elsődleges fertőződés a nemi élet során alakul ki.
A herpesz vírusok jellemzője, hogy az elsődleges fertőzés a helyi jellegzetes lefolyású hólyagképződés mellett súlyos általános tünetekkel, magas lázzal, rossz általános állapottal jár.
A vírus ezután a fertőzött szervezetben (az idegvégződésekben) marad nyugvó formában és bizonyos körülmények hatására, amikor az immunvédekezés legyengül, a vírus aktiválódik és a fertőzés visszatér. A vírus aktiválódását az immunitás csökkenése, lázas állapot, antibiotikum szedése, menses, stressz, fizikai megterhelés váltja ki.
Történt betegünkkel, hogy átesett egy hétvége alatt egy lázas állapoton és a szervezete annyira legyengült, hogy a vírus aktivizálódott és egy hétfői napon az ajka környékén nagyon durván előjött a herpes.
Elkezdtük kezelni a 150-es lézerrel a hólyagokat. Másnapra döbbenetes dolog történt, gyakorlatilag a sebesedés fázisába került az ajak, ami legjobb esetben is 4-5 nap múlva várható a hólyagok kialakulásától.
Betegem elmondta, hogy a fájdalom ami jellemezni szokta egyáltalán nem volt, így sokkal minőségibb volt a napja. Mindennap megkezeltük és péntekre teljesen eltűnt a herpesz.
Egy ilyen betegségnek a lefolyása, amikor ilyen csúnya úgy 2 hétre tehető, amit sikerült fájdalom nélkül megélni és arról nem is beszélve, hogy a sebesedést már el lehet tüntetni egy kis alapozóval, így még a látvány is biztató. Azonban a lézer használtával sikerült a lefolyását 1 hétre csökkenteni!
Azt gondolom, ugyanez történhet az övsömörrel, ami ugye egy nagyon fájdalmas dolog és a betegek elmondása szerint, még évek múlva is érzik az idegben a fájdalmat.
Köszönöm, hogy olvastatok. Jó egészséget mindenkinek!