Sziasztok!

Már pár hete várom a kihívásokat és megérkezett a bőrbeteg is. Egy kedves kolléganőm kért meg, hogy segítsek a lézerrel az ekcémás bőrét rendbe tenni.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladásos folyamata, megfigyelhető a bőr vizenyője (ödémája).
Az ekcémák járhatnak bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel. A krónikusan fennálló ekcéma által érintett bőrfelület az állandó hámlás és pörkképződés, valamint a vakarás és dörzsölés miatt utcakőszerűen megvastagszik (úgynevezett lichenifikáció).
A viszkető bőr vakarása apró horzsolásokhoz, hámhiányokhoz vezet, melyek felülfertőződve tovább rontják az állapotot. Nem ritka, hogy a viszkető folyamatra “tévesen” helyileg kortikoszteroid tartalmú készítményt alkalmaznak, ami súlyosbítja a bőr szárazságát, rontja a bőr regenerációs képességét, és fogékonnyá teszi a bakteriális fertőzésekre.
Nos, elkezdtük a kezeléseket, egy orrbesugárzással kombinált kezeléssel,majd kifejezetten a problémás területre irányítottuk a lézerfényt, közvetlen közelről.
Már az első kezelés után elmúlt a viszketés és azóta sem viszket, ami igazán remek, tekintve hogy ez a bőrbetegség a vakarással még intenzívebbé válik.
Elmondta még, hogy éjjel is felébredt arra, hogy viszket és vakarnia kell, de amióta lézerrel kezeltük nincs ilyen panasza. A bőre tisztább lett és nem intenzív a pörkösödés sem.
Köszönöm hogy elolvastatok, jó egészséget mindenkinek! 🙂