2021. decemberében keresett meg egy budapesti férfi páciens sarkantyú illetve sarokcsont gyulladás problémával.
Az Interneten olvastam az Ön nagyon hatásos gyógyító tevékenységéről, írja levelében. Megnéztem a YouTube videóját, és ennek hatására vásároltam egy Safe Laser 500-as készüléket. Mielőtt elkezdeném a kezelést szeretnék kérdezni egy-két kérdést, amelyekre a használati útmutatóban és a gyártó videóiban nem találtam választ.
A talp egyes pontjait milyen időtartammal kell lézerezni?
A kezelések egymást követő napon következnek, vagy közöttük egy vagy két napot ki kell hagyni?
A lézer kezelés mellett végezzek lábtornát is?
Valaki javasolta hogy éjszakára tegyek a talpamra feketenadálytő krémet dunsztkötésbe. Ön ajánlja-e ezt, és ez együtt mehet-e a lézer kezeléssel?
Van-e még bármi, amire figyelnem kellene?
Kikérdeztem:
73 éves, aktív nyugdíjas , ami azt jelenti, hogy heti 1-2 napot dolgozik a saját cégében, persze nem napi 10-12 órát, mint hajdanán :-). Foglalkozását tekintve szociológus , ezért egész életében ülőmunkát végzett.
Igyekszik magát fizikailag is karban tartani, tavasztól őszig kerékpározik, heti egy alkalommal gyógytornászhoz jár, amire a dereka miatt nagy szüksége van, naponta otthon is elvégzi a fél órás gyógytorna gyakorlat-sort. Nagyokat gyalogol a kutyájával, illetve csak gyalogolna, mert idén június óta ez nem megy. Akkor volt egy szerencsétlen mozdulata, mezítláb, kemény kőre rosszúl lépett a sarkával és előjött a sarkantyú-fájdalma.
Arról, hogy van ez a csontkinövés mindkét sarkán, kb. 15 éve tud, mert anno tenisz közben jött elő és vagy 10 hónapot nem is tudott játszani miatta. Talán a nem megfelelő cipők miatt, talán attól, hogy mindig nagy darab volt, 100 kiló feletti súllyal. Akkoriban még nem volt lézer, a sportkórházban előírtak mindenféle kezelést, ami semmit sem használt. Ezen kívűl a cipőbe puha, kilyukasztott sarokemelőt tett, de kapott szteroid injekciókat is a sarkába, pár nap után elmúlt a hatása és a fájdalom megmaradt. Aztán 10 hónap után egyszer csak elmúlt és ismét tudott rendesen járni és teniszezni is.

A sarkantyú a sarokcsont alján van, tehát talpi, nyomásra fájdalmas. De erősen érzékeny a talp bal külső része is a boka alatt, valamint a nagylábujj nagy ízülete, (a ‘bütyök’) a talpam felől. Az Achilles-ín feletti trigger pont nem érzékeny, talán a rendszeres nyújtás, tornáztatás miatt.
Elkezdte a lézeres kezelést az útmutatásaimnak megfelelően.
A következő levele így hangzott:
Szeretnék röviden beszámolni Önnek, hogy hol tartok a sarokfájdalmammal. Kb. 6 hete kezdtem el a kezelést a Safe Laser 500-as készülékkel, az Ön tanácsai alapján. Kétnaponta 5 percet kezeltem a fájdalmas pontokat, a trigger pontokat, a talpi bönyét és az Achilles inat. Az első három hétben érezhető javulás volt, de ott megállt a gyógyulás. Két hete felemeltem az 5 percet 6-ra és a kezelésben áttértem a minden napra. Sajnos ez sem hozott további javulást. A jelenlegi helyzet olyan, hogy járás közben folyamatosan érzem az enyhe fájdalmat (a cipőmben lúdtalpbetétet és sarokemelő szilikont hordok).
A fájdalom a a bal lábam sarkán jelentkezik, konkrétan a talp bal-külső szélén, illetve a peremén. Nyomásra pontosan kitapintható, hogy hol érzékeny.
Azért írok Önnek, mert remélem, hogy van valamilyen ötlete, tanácsa, hogy elmozduljak erről a holtpontból és ismét elinduljon a javulás.
Erre volt egy válaszom:
A holtpontra számítottam. Igen, szokott lenni. A kezelést eddig tökéletesen jól csinálta, ám azon az egy ponton, amit említ egy kicsit túl kell adagolni a lézert. Kérem tegye oda arra a pontra 12 percre.
Ezt a technikát is magam kísérleteztem ki a pácienseken. 2 dolog történhet, másnap sokkal jobban fog fájni az a pont és érzékenyebb lesz. Ha ez történik, akkor másnap egy 4 perces kezelési idővel tudja ezt a fájdalmat csökkenteni. Amennyiben nincs változás, úgy 1 nap kimarad és megint 12 perces kezelési idő. Kizárólag arra az egy pontra. Jó úton halad a teljes gyógyulásig.
Amennyiben a többi ponton nincs fájdalom és érzékenység azokon a pontokon nyugodtan elhagyhatja a kezelést. Az Achillest viszont és a trigger pontokat, amennyiben nem érzékenyek kezelje 7 perccel.
Következő levélváltásunk 3 hét múlva:
Az elmúlt három hétben az Ön tanácsa szerint jártam el a Safe Lézeres kezeléssel és ismét történt javulás. De azt tapasztalom, hogy ez a javulás, kb. egy hete megállt. A kérdésem az, hogy van-e javaslata a továbblépésre?
Természetesen tudtam javaslatot tenni:
Jó úton halad. Most egy pár napra hagyja abba a kezelést. Kb 5 napig ne kezelje, csak a trigger pontot, végezze a nyújtást a tornát tovább. 5 nap múlva első nap 10 perc második nap 11 perc és így emelje az időt, 15 percnél tovább ne vigye, akkor újra beszéljünk, hogy mit tapasztalt. A betét jó ötlet, de ha máshol felüti a fejét a fájdalom, akkor ott is kezelje.
Az utolsó levél most érkezett:
Szeretnék beszámolni arról, hogy követve az Ön tanácsait a kezelésben, elmúlt a sarokfájdalmam. Most továbbra is tornáztatom a gyógytornász utasításai alapján, de már elkezdtem fokozatosan terhelni gyaloglással, naponta növelem kicsit a megtett távolságot. Most érzem, hogy 10 hónapig nem használtam rendesen a bal lábamat, azt nem mondom, hogy újra kell tanulnom járni, de azt igen, hogy a múlt hét elején, az első napokban derékfájásom és izomlázam volt az 1 km-es gyaloglás után. Ma már 3 km-nél tartok és csak a normális fáradtságot érzem utána.
Szeretném megköszönni a távsegítségét, nagyon hasznos volt és főképen nagyon jól esett, hogy még létezik ilyen önzetlen segítőkészség!
Köszönöm, hogy elolvastatok.