Sziasztok kedves blogolvasók!

Megint itt vagyok veletek és mostantól egyre többet. Sok olyan érdekes információt fogtok olvasni, ami a mindennapi életünkben jelen van. Ez a fájdalom, a mozgás, az egészségtudatos életmód. Azt tapasztalom, hogy ti fantasztikusak vagytok és egyre egészségtudatosabban éltek, így úgy döntöttem segítek egy-két fontos információval nektek, javaslom, iratkozzatok fel, hogy mindig értesüljetek a hírekről.

Ma a fasciáról a rostszövetről beszélek nektek, tudom már erről írtam, de most egy kicsit más szemszögből közelítjük meg.

Az SMR hengerrel a leghatékonyabban lehet nyújtani és lazítani a rostszövetet.

Mi is az az SMR.      S-struktúra, M-mobilitás, R- regeneráció.

Struktúra: Részekből álló szerkezet, amely részegységek a fő feladaton belül kisebb feladatokat látnak el a megfelelő működés és a kitűzött cél folyamatos megvalósulása céljából. Ha egyes részek nem végzik jól a dolgukat, akkor felborul az addig működő struktúra.

Mobilitás: mozgékonyság, mozgalmasság, mozdíthatóság, változás.

Regeneráció: Többféle magyarázat is létezik erre a kifejezésre:

 Tudományos: Az élő szervezet újjáéledése egy erőteljes testi, lelki vagy szellemi igénybevétel után. Munkától, testedzéstől fáradt állapot teljes kipihenése. Minden embernek szüksége van regenerációra. A regeneráció jó módja egy pihentető séta vagy mély alvás vagy a hengerezés.

 Biológia: Újjáépítési folyamat, amely során az élő szervezet újjal pótolja, újra növeszti vagy kiegészíti az elvesztett, elhasznált vagy megsérült részeit. Egy élő szervezet alapvető képessége a regeneráció. A gyík farka kinőhet a regeneráció során.

Az SMR system hengerezés lefedi mind azt, amit itt most kifejtettem.

Az izmok csontokon tapadnak és az összehúzódásukkal, elernyedésükkel csontokat mozgatnak el egymáshoz képest, aminek köszönhetően egyfajta vázat adnak az emberi mozgató szervrendszernek.

Ez az elképzelés, biomechanikai modell már elavult és egy elvetett gondolat, így akármilyen nehéz is jobb, ha minden szakember megbarátkozik a gondolattal, hogy a mozgató szervrendszer passzív állománya igazából csak „úszik” a fasciában. Ez a gondolatmenet juttatta el a nagyobb „koponyákat” a tenzegritás modellhez.

Nem a csontok tartják az izmokat és többi alkotó elemünket, hanem a fascia és az izmok tartják a csontokat. Teljesen új megközelítésnek számít napjainkban, ami még a kiropraktika elméleti alapjait is megrengetheti akár.

El is gondolkozhatunk, hogy a tudomány miért különít el mindig mindent és eldobja annak az ötletnek a lehetőségét, hogy minden mindennel összefügg. Márpedig minden mindennel kapcsolatban áll és összefügg köszönhetően a fasciának.

A fascia komoly hatással van mozgásunk minőségére, az ízületi térérzékelésre, a fájdalomérzetre, a sejtek tápanyagellátására, az anyagcseretermékek elszállítására, a test vízháztartására, a kinetikus energiatároló képességre és nem utolsósorban aktívan befolyásolja fizikai, pszichikai, szellemi hogylétünket.

A gyulladt, fibrotikus, csomós kötőszövet jelentősen merevebb az egészséges fasciánál és ez a megváltozott mikrokörnyezet elősegítheti a rosszindulatú daganatok növekedését. Egyes vizsgálatok rámutattak, hogy az egészséges ECM-struktúrával összehasonlítva egy merev extacelluláris mátrix esetén a primer daganat szóródása jóval intenzívebb, és többnyire a szóródás visszaszorítására tett erőfeszítések is sikertelenek.

A lényeg, hogy a fascia rugalmassága csak edzéssel tartható fenn vagy növelhető, ami azt jelenti, hogy minél rugalmasabb a fascia, annál fiatalabb is. Legjobb példa a japánok átlag életkora és ezzel összefüggésbe hozható életmódjuk.

Ezen gondolatok mentén újabb kezelési tervek, modellek épülnek fel ugyanúgy, mint edzés modellek.

A tanfolyamon megtanuljuk a helyes technikát, egyénre szabottan kidolgozzuk a legjobb stratégiát a további javulás érdekében.

Jelentkezni a következő linken lehet:

https://www.facebook.com/events/697370393954110/

Köszönöm, hogy elolvastatok!