Kedves ismerőseim! Ezt a blogot az esettanulmányok közé kellett volna betenni, de így talán többekhez el jut.

A következő eset a fizikoterápián történt.

A páciens vállfájdalommal és beutalóval jelentkezett nálunk. Kétségbe volt esve, hogy a vállát meg kell műteni, fél évre kiesik a munkából és a fájdalom ami a műtéttel jár, talán még rosszabb mint most. Kérdésemre, hogy mi történt a vállával a válasz semmi sem volt. Nos, ez gyakran előfordul, de mivel engem nem lehet csak úgy lerázni, tovább kíváncsiskodtam. Elmondta, hogy 16 éve egy csavar került a vállába, mivel eltört és így rögzítették. Azóta tünetmentes volt, de most fél éve nagyon fájdalmas.

Sebész barátja kis fizikoterápiát rendelt a műtétig, hátha. Nekem viszont gyanús lett, hogy ha 16 éve nem fáj a csavar a vállában, akkor most miért. Kérdésemre, hogy megütötte vagy ráesett, vagy mi történt, megint semmi volt a válasz. Nos, erre én: Akkor magának nem a válla fáj és rendbe tesszük, megígérem.

A pácienst megkértem, hogy szabadítsa ki a vállát és elkezdtem a váll trigger pontját nyomkodni, ahol is a fájdalom erősödni kezdett. Na, mondom itt a probléma és innentől már nyert ügyünk volt. A beteg már a harmadik kezelésnél könnyebben mozgatta a vállát,a fájdalom jelentősen csökkent és a gondos gyógytornának meg a trigger pontnak köszönhetően a 15 kezelés után szinte teljesen rendbe jött.

A beteg a gyógytornát folytatja és megmenekült egy fél éves kemény kiképzéstől, amit a váll műtét okozott volna.

Csak azt szerettem volna veletek érzékeltetni, hogy mennyire fontos a trigger pontok ismerete és minden erőmmel azon leszek, hogy márciusban a lehető legtöbbet tudjak meg a mesterképzésen ezekről a pontokról. Természetesen a lézerrel kezelt trigger pontok csodálatosan hatékonyak a fájdalom megszüntetésében, így azok a páciensek is javulnak, akiknek a fájdalom helyén nem hatékony a kezelés.

Köszönöm, hogy megint elolvastatok!