Kedves blogolvasók!

Mai témánk a befagyott váll, mit is jelent ez tulajdonképpen:

Befagyott váll esetében a betegségnek négy stádiumát különítjük el. Az első szakaszt erős fájdalom jellemzi, amely 3 hónapig tart (pain szakasza). A fájdalom erős, ezért a páciens nem mozgatja a vállát, karját. A 3-tól a 9. hónapig tart a befagyás (freezing = gyulladásos fázis – Rowe) folyamatának jellegzetes klinikai képe, amelyet fájdalom és mozgásbeszűkülés kísér. A 9-14. hónap  között a már befagyott (frozen = korlátozott mobilitás stádiuma) váll stádiumáról beszélünk, ahol jelentős mozgásbeszűkülést találunk. Az „olvadás” (thawing) már a gyógyulás szakasza, ami a 15-től 24. hónapig tart. Ekkor a mozgásterjedelem beszűkülése gyakran megmarad.

Férjem esetében már az első stádiumban elkaptuk a problémát és a kezelés útjára léptünk. Elkezdtük a lézeres kezeléseket, kiegészítve ultrahang kezeléssel, amit a nyak vállöv, felső háti szakasz területére végeztem. Tekintve, hogy fájdalma nem volt, igyekeztünk arra a területre fókuszálni, ahol a mozgásterjedelem kiterjesztése volt a cél. kb. 3 hét, heti 3 kombinált kezeléssel a mozgásterjedelem, az erő visszatért a karjába.

Mi történik egy ilyen probléma esetében, a páciens nehezen tudja a karját emelni, erőtlen lesz, itt még nincs fájdalom. A páciens heteket vár, hogy orvoshoz menjen befagyott vállával. Erős fájdalom jellemzi ezt a stádiumot.  Majd amikor már a fájdalom is becsatlakozik a mozgás hiánya miatt, orvost keres magának. Mint tudjuk, 2-3 hónap is eltelik, mire időpontot kap. Itt már a befagyott váll harmadik fázisába lépett a páciens, már egyáltalán nem tudja emelni a karját és a fájdalom a maximumon van. Véleményem szerint a befagyott váll esetében a lehető leghamarabb el kell kezdeni a kezelést, hiszen ha előrehaladott állapotban kezdjük, akkor már előfordulhat, hogy a fájdalom elmúlik, de a mozgásterjedelem beszűkülése megmarad. Lézeres kezelésnél a váll ízületben levő gyulladás megszűnik és a trigger pontok gondos kezelésével és a váll kezelésével megelőzhető a teljes befagyás.

Férjem esetében a kezelést még a fájdalom megjelenése előtt elkezdtük, így a 3 hetes kúra után a karja, válla teljesen rendbe jött. Figyeljünk oda az intő jelekre és igyekezzünk minél hamarabb orvost keresni a diagnózis felállítására, esetleg konzultáljanak velem a lézeres kezelés megkezdéséről. Az idő fájdalmat szül. „Nem mozgatom, mert fáj, fáj mert nem mozgatom!”

Köszönöm, hogy elolvastak!