Bizonyára sokunknál előfordult már, hogy fájt a dereka vagy zsibbadt a lába, milyen kellemetlen és mennyire rányomja a bélyeget a napunkra.

Nem tudsz másra figyelni, csak arra mennyire fáj.

Az evolúciós fejlődésnek bizony nagy ára van. Testünk, lelkünk sérülékenysége meghatározza mindennapjainkat, hiszen a helytelen életvitel, az intenzív ülő vagy álló munka, a rendszeres testmozgás hiánya előidézheti ezt a betegséget, ezért nézzük meg egy kicsit részletesebben.

Vannak ugyebár a csigolyáink, 26 darab. Ez pontosan 26 darabbal több lehetőség a sérvre, mint kellene!

A csigolyák közötti porckorongok feszes, külső rostporcos gyűrűje egy kocsonyás belső magot vesz körül. Az életkor előrehaladtával a porckorong elkopik, elfajul, ilyenkor a belső része kitüremkedik a rostporcos gyűrű repedésén. Ez a kitüremkedés nyomja a gerincvelőből kilépő ideg gyökerét.

A lábzsibbadás tüneteiből egy gyakorlott orvos meg tudja állapítani, pontosan melyik csigolya között van a probléma. Ha a kitüremkedés olyan mértékű, hogy még a gerincvelőt is nyomja, akkor porckorongsérvről beszélünk és ha a sérv kiszakad a láb bénulását, sőt a húgyhólyag rendellenes működését is eredményezheti.

Amit ilyenkor tehetünk, hogy felkeresünk egy reumatológust, aki konzervatív kezelést, fizioterápiát, masszázst rendelhet el és kellő odafigyeléssel,ez úgy 2-3 hónap alatt rendeződhet.

Viszont a lézer hatását figyelembe véve a gyógyulási idő rövidülhet, hiszen a lézer csökkenti a duzzanatot, javítja a nyirokkeringést, növeli a sejtek energiatartalmát.