Egy nagyon fontos témát fogunk most érinteni, ez pedig a folyadékfogyasztás. Stúdiómban a páciensek mindenre kiterjedő életmódbeli tanácsot is kapnak. A kezelések kezdetekor az első kérdésem a páciensekhez, miután a betegségüket, fájdalmukat megbeszéltük, hogy mennyi folyadékot fogyasztanak. Az a megállapításom, hogy az emberek dehidráltak. Alig fogyasztanak folyadékot és ez nem segít a fájdalom leküzdésében.

Egészséges felnőtt embernek kb. 1,5-2 l folyadék fogyasztására van szüksége naponta. A szervezet víztartalma a korral előre haladva egyre csökken. A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek.

A víz a szerepe a szervezet működésében – vérkeringés, vér összetétele

– vérnyomás
– sav-bázis egyensúly
– ozmotikus nyomás
– a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldása
A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van. Az egyensúlyi állapotot számos tényező befolyásolja, mint például nehéz fizikai megterhelés, sporttevékenység, izzadás (napozás, szauna), éghajlat, külső hőmérséklet, és bizonyos állapotok (láz, hasmenés, hányás). A napi folyadékszükséglet biztosítására a legalkalmasabb a víz, ásványvíz, tea, gyümölcs- és zöldséglevek, tej, tejes italok.
A nyári nagy melegben különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok, pl. napozás, kirándulás, túrázás, megnövelik a szervezet folyadék és ásványi anyag szükségletét.
A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tej azon kívül, hogy szerepet játszanak a folyadékpótlásban, vitaminokat, energiát, szénhidrátot, valamint a tej esetében fehérjét és zsírt is tartalmaznak.
Az alkohol, ha halmazállapotát tekintve folyadék is, nem alkalmas folyadékpótlásra! Az alkoholtartalmú italok fogyasztása nyaralás alatt általában intenzívebb, mint a hétköznapi élet során, hiszen ilyenkor mindenki próbál egy kicsit kikapcsolódni, pihenni, és másnap egyébként sem kell dolgozni.
Érdemes azonban tudni, hogy az alkohol nemhogy segít a folyadékpótlásban, hanem ennek ellentéteként, folyadékot von el a sejtektől. Többek között ennek a következménye a másnapi fejfájás. Tehát, ha alkoholtartalmú italokat fogyasztunk a megnövekedett folyadékszükséglet biztosításáról is gondoskodni kell. A legjobb módszer erre, ha egy-egy pohár alkoholtartalmú ital közé egy pohár ásványvizet is beiktatunk. Ha valaki mégis másnaposan, fejfájással kelne fel, érdemes az aznapra tervezett napozást kihagynia, és bőséges mennyiségben vizet, ásványvizet innia, hogy a szervezet egyensúlya helyreálljon.

Elég sokszor halljuk a figyelmeztetést, de legtöbbünk nem nagyon foglalkozik vele. Testünk minden funkciójához elegendő folyadékot kell fogyasztanunk: az emésztéshez, a hőmérséklet szabályozáshoz, a méreganyagok kiválasztásához és még sok minden máshoz.

Sok betegség épp a kiszáradásra vezethető vissza. Aki elég folyadékot fogyaszt, sokféle betegséget elkerülhet. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztunk, ugyanis a szervezetünk 75% – át víz alkotja, és a szervezetünk vízszükségletét nem pótolhatjuk akármilyen folyadékkal. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztása minden ember számára szükséges az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez, és a szép bőr megőrzéséhez.
A víz tehát szállítóeszközként vesz részt az összes anyagcsere folyamatban.

Minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet, az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz. Sokan nem tudják például, hogy naponta kb. 2,5 liter vizet veszítünk különböző csatornákon keresztül: vizelettel kb. 1,5 liter, a légzéssel és bőrünkön keresztül kb. 400 ml, a széklettel kb. 200 ml folyadék vesztés a napi mennyiség.

Fokozottan figyeljünk a folyadék fogyasztásra, ha sportolunk, légkondis irodában dolgozunk, vagy sokat utazunk a munkahelyünkre. A mentális egészségünket is nagyban befolyásolja a folyadék fogyasztás.

Sejtjeinknek tehát folyadékra van szüksége, hogy a megfelelő sejtanyagcsere működjön. Lézer használatánál is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, hiszen a lézer serkenti a vérkeringést, a sejt anyagcserét. Így elmondhatjuk, hogy amennyiben valaki lézeres kezelést végez, fokozottan oda kell figyelni a folyadék bevitelre.

Hogy tudunk napi 2 litert meginni?

A képlet egyszerű:

Készítsünk magunknak egy literes üveget tele vízzel és igyekezzünk ezt a litert délután egy órára elfogyasztani, majd töltsük újra a literes üveget és ezt estig fogyasszuk el. Nem jó megoldás a két literes üveg, hiszen ha eddig nem ittunk ennyit az agyunk egy „úristen mekkora üveg víz „döbbenetével” szembesül. Már itt blokkoljuk az agyunkat, éppen ezért elég a literes üveg. 2-3 nap kell, amíg a szervezetben a sejtek feltöltődnek folyadékkal és azt fogjuk tapasztalni, hogy a harmadik nap után már magunktól fogyasztjuk a megfelelő mennyiséget.

Igen, az első napokon valóban sokat megyünk majd pisilni, de ez megváltozik akkor, ha már feltöltődtünk. Innentől lehet egy kicsit emelni az adagot, és készítsünk másfél literes üveget. Így a nap végére egy hét leteltével már megisszuk a napi 2,5-3 liter folyadékot.

Nagyon sok esetben bevált ez a módszer és igen hallom a páciensektől, hogy orvosa tanácsára többet kellene innia, de nem tudja hogyan.

Ez a módszer tökéletesen bevált nagyon sok páciensemnél és azt is elmondhatom, hogy a fájdalom csökkentésében kb. 20% szerep jut a folyadék fogyasztásnak.

Jó egészséget mindenkinek!