A köznyelvben sarkantyúnak nevezett elváltozás a sarokcsont kinövése. Akkor alakul ki, ha a talp kötőszövetes lemeze, a talpi fascia, amely a saroktól a lábujjak tövéig terjed, erős húzást gyakorol a sarokcsontra.

Okozhatja a lúdtalp, vagyis a lábfej ívének eltűnése, és bármely más olyan elváltozás is, amely a sarkon tapadó izmok, inak, köztük az Achilles-ín egyenetlen terhelését okozza.

A kötőszövet és a sarokcsont a húzás hatására helyenként szétválik, és ezeken a területeken új csont kialakulása indulhat meg. Ez a csonttüske megjelenhet a sarok talajra támaszkodó talprészén és a hátsó oldalán is, ahol az Achilles-ín a csonthoz kapcsolódik.

A csontkinövés maga is lehet fájdalmas, de legtöbbször a fájdalmat nem a csonttüske, hanem a körülötte lévő csonthártya gyulladása okozza.

A csontkinövés egyik változata, amikor a sarkantyú a sarok hátsó részén, az Achilles-ín tapadásának helyén jelentkezik. Érdekesség, hogy ez, az ún. Haglund-deformitás különösen gyakran jelentkezik huszonegynéhány éves fiatal nőknél. Ennek egyik oka az lehet, hogy erre az életkorra esik az első munkavállalás ideje, amikor az addig jellemzően sportcipőt viselő diáklány kiskosztümben, magas sarkú cipőben járó fiatal nővé válik. A láb ugyanis a megváltozott terhelési és súlyviszonyokra nemegyszer reagál sarok- és talpfájdalmakkal, sőt, az irritált helyen gyulladással, csontosodással is.

Ugyanez történik velünk, amikor például a téli kényelmes csizma helyett, ami tartja a lábunkat, elővesszük a kis papucsot vagy félciőt. Megváltozik a test terhelése és máris jön a gyulladás.

A sarkantyú kialakulása, a sarok csonthártyájának fájdalmas gyulladása esetén forduljon a tündi lézerhez, hiszen első teendő a tüneti kezelés: a fájdalom csillapítása illetve a gyulladás csökkentése lesz. A csontkinövés körül lévő, gyulladásban lévő csonthártyát lézeres kezeléssel kiválóan tudom kezelni!

Mivel a sarkantyú maga nem az oka, hanem csak kísérő velejárója, következménye magának a betegségnek, a csonthártya irritációjának, ezért bőven elég a tüneteket megszüntetni a lézeres kezeléssel, így nincs szükség műtéti beavatkozásra.