Kedves Pácienseim, blogolvasók!

Ma egy, sokakat érintő problémáról esik szó, ez pedig a térdfájdalom.

Az FDM ( Fascia distorziós modell) jelen pillanatban a legsikeresebb manuál terápiás, mozgásszervi fájdalomcsillapító metódus. A testbeszéden keresztül a terapeuta azonnal felismeri, mely manuális technika fog kelleni ahhoz, hogy segítséget tudjon nyújtani kezeltjének. Elsősorban tehát izom- és ízületi bántalmakra alkalmazzák az FDM-et, de egyre több a tapasztalat a viscerális panaszok kezelése terén is.

A térd lézeres kezelése mellett, hatékonyan alkalmazom ezt a technikát a pácienseimnél is, hiszen a térdfájdalmakkal összefüggésben vannak olyan területek a testünkön, amiket szintén kezelni kell a hatékonyság szempontjából.

Egy-egy térdkezelésnél a páciens a combizom gyengeségét is jelzi, sőt a legkülönbözőbb módokban írja le a térdfájdalommal összefüggő combizom fájdalmat is.

A testbeszédek, amik a térdfájdalommal is össze függnek:

  1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat – triggerband.
  2. Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol – continuum-disztorzió.
  3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját – herniált triggerpont.
  4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalom-szerűt ott bent az ízületben – falt disztorzió.
  5. Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt, vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg, hangyás – cilinder-disztorzió.
  6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj – tektonikus fixálás

Ilyenkor és minden egyéb esetben is egyénre szabott terápiával egészítem ki a lézeres kezelést és kombinált terápiát alkalmazunk. A páciens a térd lézeres kezelése mellett házi feladatot kap otthonra, amit esetleg SMR labdával kell végeznie, így a kombinált terápiával egyénre szabottan teljes fájdalom csillapítás és sejt regenerálás érhető el.

Köszönöm, hogy olvastatok!

Jó egészséget mindenkinek!