Üdvözlök mindenkit, Hrabovszkiné Tündi vagyok, fizikoterápiás szakasszisztens, Safe Laser terapeuta, Trigger pont masszőr.

Fizioterápiás szak asszisztensként harminchat éve, jelenleg lézer terapeutaként dolgozom.  A TENS kezelésről szeretnék most bővebben egy kis tájékoztatást adni, mert úgy látom sok helyen, hogy sokan piedesztálra emelik ezt a fajta kezelési módszert, amit én egyébként magamtól nem annyira tolerálok. Nagyon bonyolult és szakmailag feltétlenül fontos, hogy hogyan használjuk ezeket a kisebb fajta TENS gépeket, amik jelenleg forgalomban vannak. Mindenképpen tudni kell a TENS kezelésről, hogy elektromos impulzussal a perifériás idegeket ingerli. A TENSSEL bőrön keresztül elektromos impulzusokkal perifériás idegekre gyakorolt stimulációs hatást érhetünk el.  A TENS kezelés impulzusok segítségével aktiválja a szervezet saját fájdalomcsillapító mechanizmusait.

 Milyen esetekben használhatjuk a Tens kezelést: derékfájásnál, lumbágónál, izomsorvadás, műtét utáni fájdalmak csillapításában, zúzódás, rándulás, ficamnál, vérömlenyek vizenyők felszívódásának gyorsítását segíti elő. Fantom fájdalmaknál decubitus felfekvésnél, migrénes fejfájásnál, áttétes tumorok fájdalom csillapításánál, ami igazán nagyon jelentős, hiszen más kezelést a daganatos beteg nem nagyon kaphat. Fontos a trigger pontok kezelése, mert a trigger pontok ugye kisugárzó pontok, amik olyan területeken jelentkeznek, ami egyáltalán nem biztos, hogy a fájdalmas területen van még csak nem is a közelében, hanem lehet, hogy távolabbi pontokon találjuk meg ezeket a Trigger pontokat. Úgyhogy ezekre mindenképpen nagyon figyelni kell.

Nem tudok gerincsérv indikációról!

A TENS készülékek egyenárammal és váltóárammal is működnek, a váltóáram gyakoribb.

A váltóárammal működő áramformáknál az elektródák polaritása a frekvencia értékének megfelelően folyamatosan változik. Ugyan az az elektród az egyik pillanatban pozitív a másik pillanatban negatív polaritást kap, így nincs túl nagy jelentősége, hogy melyik elektródát hova helyezzük, kivéve akkor, ha bénult izmot, idegszálat szeretnénk a tenssel kezelni, de azt lentebb kifejtem. Amennyiben a TENS kezelés frekvencia értéke 100 Hz, akkor egy másodperc alatt 100-szor változik az elektróda polaritása.

A friss sérüléseknél, akut problémáknál használjuk a 50-143 Hz-ig tartó impulzusformát, rövid szünetidővel, ami 0,04-01 ms -ig tartson. A kezelés ideje 1-2 óráig is tarthat Ennél az impulzusformánál a fájdalomcsillapító hatás gyorsan beáll, de viszonylag rövid ideig, úgy 2 óráig tart.

A mélyen kialakult krónikus, régebb óta tartó fájdalmakra az alacsony frekvenciájú 1-10 Hz közötti hosszabb impulzus idejű 0,15-0,25 ms csomagot válasszuk. A kezelési idő 30-45 percig is tarthat. Ez a tartományú kezelés akár 6 órán át tartó fájdalomcsillapítást is eredményezhet.

Mindkét kezelési formánál nagyon vigyázzunk arra, hogy a kezelés nem lehet fájdalmas, kellemetlen.

A TENS kezelés a Melzack és Wall féle fájdalom kapuelméletét alkalmazza, amikor is a vastag myelinhüvelyes idegrostok receptorait stimulálják, akciós potenciált váltanak ki, amely gátolja a vékonyabb myelinhüvely nélküli rostokon érkező fájdalomingerület tovább terjedését a gerincvelőből az agyba. Az ingerlés alatt és azt követően egy órán át NŐ a szervezet endorfin szintje, amely gátolja a fájdalomingerület terjedését.

Tehát összefoglalva röviden és tömören!

Amikor Tens géppel kezeled magad, nem csinálsz mást, mint felturbózod a szervezeted endorfinnal, boldogsághormonnal, ami ideig óráig kitart, de az alap problémát nem szünteted meg!

Jó egészséget mindenkinek!